Press "Enter" to skip to content

Środki myjące oraz dezynfekujące w zakładach żywnościowych

Olaf Niewiadomski 0

Wielu z założycieli wszelakich zakładów żywnościowych zastanawia się nad tym w jaki sposób poradzić sobie z zagrożeniami, które czają się na każdym z etapów produkcyjnych. Jednym z takich sposobów jest odpowiedni dobór środków czystości oraz środków dezynfekujących, które doskonale poradzą sobie ze zniszczeniem takich drobnoustrojów. W tym tekście postaram się przedstawić polecane środku czystości, które powinny być wykorzystywane w każdym z takich zakładów.

Podział środków czystości

polecane środki czystości dla gastronomiiZakład gastronomiczny jest to jedno z miejsce, które stanowi jedno z niewielu miejsc w którym rozwój drobnoustrojów jak i patogenów stanowi codzienność. Jedynym ze sposobów na zapobieganie temu procesowi jest stosowanie odpowiednich preparatów, które poprze swoje działania zapobiegną ich rozwojowi. Jako że substancji tych jest bardzo dużo, postaram się przedstawić państwu polecane środki czystości dla gastronomii. Zdecydowanie na początku należy przedstawić podział owych środków. Także środki myjące możemy podzielić na związki chelatujące, związki kwasowe, związki zasadowe, związki o działaniu czynno-powierzchniowym, ale także inhibitory oraz wiele wiele innych. Zaś jeśli chodzi o środki dezynfekujące to zdecydowanie należy tutaj wspomnieć o kwasach jak i zasadach, ale to nie wszystko, oczywiście doskonale sprawdzają się tutaj także aldehydy, czwartorzędowe związki aminowe czy alkohole. Korzystanie z powyższych substancji, zdecydowanie wpłynie na korzystny profil drobnoustrojów poprzez ich eliminację. Dzięki czemu nie będziemy musieli martwić się o zagrożenia jakie może ze sobą nieść przedostanie się ich do żywności w czasie procesów technologicznych.

Stosowanie odpowiednich preparatów w celu zabezpieczenia maszyn jak i całych linii produkcyjnych stanowi podstawę w przypadku produkcji żywności. Dbanie o eliminację zagrożeń stanowi jeden z wyznaczników jakości żywności. W związku z czym każdy z właścicieli zakładów gastronomicznych, zdecydowanie musi dbać o powyższe kwestie jak i oczywiście o zasady GMP oraz GHP.