Press "Enter" to skip to content

Pierwszy krok do założenia własnej restauracji, czyli kilka słów o food truckach

Justyna Zawicka 0

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad założeniem własnej restauracji i zniechęciłeś się do tego pomysłu, ponieważ koszty całego przedsięwzięcia wydawały się zbyt wysokie, to ten krótki artykuł jest właśnie dla Ciebie. Mam dla Ciebie bardzo proste i jednocześnie niezwykle skuteczne rozwiązanie.

Początek interesu – wynajmij przyczepę gastronomiczną

przyczepy gastronomiczne od producentaZniechęcanie się do czegoś przed podjęciem próby nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeżeli masz jedno, określone marzenie i bardzo chciałbyś/chciałabyś je zrealizować, to uwierz mi, że zawsze jest jakieś wyjście. Własna restauracja w istocie jest ogromnym przedsięwzięciem, wymagającym sporych nakładów finansowych. Tę kwestię da się jednak obejść. Nie każdy bowiem zaczyna interes od wielkiego bogactwa. Trzeba to zrobić małymi kroczkami. To, co mogę Ci polecić to wynajęcie przyczepy gastronomicznej. W ten sposób nie potrzebujesz dużych pieniędzy, a jedynie odrobiny kreatywności i zaangażowania. Twoją wymarzoną restaurację możesz rozpocząć od serwowania jednego, ciekawego dania. Jeżeli Twoim klientom zasmakuje, to stopniowo będziesz mógł/mogła rozwinąć skrzydła, aż któregoś dnia otworzysz drzwi własnej restauracji. Warto jednak znaleźć sensownego food trucka. Na pewno przyczepy gastronomiczne od producenta, a nie z przypadku, będą pewniejsze i solidniejsze. Pamiętajmy bowiem, że food truck musi spełniać określone wymogi, żeby można było sprzedawać w nim żywność.

Food trucki stopniowo podbijają serca Polaków i coraz więcej osób chętnie korzysta z nich w ramach lunchowych czy kolacyjnych przekąsek, a nawet niekiedy całkiem konkretnego obiadu. W dużych miastach powodzeniem cieszą się także organizowane zjazdy food trucków. Jeżeli odpowiednio to rozegrasz, food truck może być również wstępem do otworzenia swojej własnej, wymarzonej restauracji.