Press "Enter" to skip to content

Moja ukochana zielona herbata

Justyna Zawicka 0

Nie lubię kawy, co czasami dziwi moich znajomych oraz współpracowników, którzy nie wyobrażają sobie swojego dnia bez małej czarnej. Ja natomiast kocham herbaty, a moim ulubionym rodzajem jest zielona herbata. Bardzo lubię japońską, sproszkowaną herbatę matcha. Jest to produkt, który wykorzystuję też w kuchni np. do pieczenia deserów.

Matcha – najlepsza forma japońskiej zielonej herbaty

japońska zielona herbataMatcha ma specyficzny smak. Słyszałam kiedyś opinie, że herbata ta nie ma smaku, ale zupełnie nie mogę się z nią zgodzić. Dobra japońska zielona herbata w sproszkowanej formie ma niesamowity aromat i świetnie smakuje. choć rzeczywiście smak może wydawać się na początku dość specyficzny. Właśnie dlatego proszek matchy można dodawać np. do ciast. Wypieki z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty są niezwykle pyszne i cieszę się, że coraz częściej pojawiają się one w polskich cukierniach. Również samą herbatę można też znaleźć łatwiej w sklepach, nie tylko tych on-line. Zielone herbaty lubię oczywiście przede wszystkim za smak, ale ważne jest dla mnie też to, że picie takiej herbaty jest po prostu zdrowe, ponieważ zawiera ona dużo przeciwutleniaczy. Na tegoroczne urodziny mój chłopak kupił mi profesjonalny zestaw do przygotowywania matchy z ceramiczną miseczką oraz bambusowymi łyżeczką i miotełką. Zestaw ten jest po prostu przepiękny.

Produkty najwyżej jakości potrafią sporo kosztować. Tak jest właśnie w przypadku japońskiej zielonej herbaty, nie ważne czy mówimy tutaj o sproszkowanej herbacie matcha, czy np. o herbacie w formie liści. Często piję zielone herbaty, ale to te japońskie smakują mi najbardziej. W zależności od tego, w którym rejonie uprawiana jest herbata ma ona różny smak. Obecnie bardzo lubię intensywne napary o wyrazistym smaku.